Har du funderingar angående tandblekning?

Här har vi samlat vanliga frågor och svar från www.BrilliantSmile.se. Skulle du ändå inte hitta det du söker? Tveka inte att höra av dig, vi hjälper dig gärna!

ÄR TANDBLEKNING SÄKERT?

Blekning med BrilliantSmile metoden utförs alltid av certifierad personal och är en helt säker behandlingsmetod. Tandläkare måste naturligtvis undersöka tänderna grundligt och behandla skadade tänder innan tandblekningsbehandling kan påbörjas. Före blekningen så poleras diverse ytliga missfärgningar bort. Därefter appliceras BrilliantSmiles PH-neutrala blekgel som aktiveras med plasmaljus. Gelen frigör fria syreradikaler som i detta fallet används för att tränga in och förgöra missfärgningar i tanden utan att skada eller på annat sätt förändra tandens emalj. Lättare ilningar kan upplevas under eller efter behandlingen, men med BrilliantSmiles blekning är eventuella ilningar övergående och ofarliga. Om gel kommer i kontakt med tandkött eller munnens mjukdelar kan det leda till irritation, men även denna företeelse går över inom några dagar och inget man behöver vara orolig över – var försiktig med tandborsten nära det drabbade området för att inte förvärra eventuell irritation.

VAD INNEBÄR DET ATT MAN BLEKER MED ”BRILLIANT SMILE-METODEN”?

Det finns många olika tandblekningspreparat på marknaden och det uppkommer ständigt nya aktörer som utlovar både säkerhet och resultat. Inom EU finns lagar som sätter krav på tandblekningsprodukter som säljs inom EU och därmed även på den svenska marknaden. Dessvärre finns det dock producenter som inte följer dessa riktlinjer. Inför en blekning, oavsett behandlingsform är det därför viktigt att försäkra sig om att man använder produkter som inte skadar tänderna. Var därför noga med att se över innehållet i produkten och om du är osäker – kontakta läkemedelsverket. 
Alla BrilliantSmiles preparat är pH-neutrala och EU-godkända. Våra geler innehåller också tillsatser som motverkar ilningar och stärker emaljen. Vi använder plasmaljus med minimal värmeutveckling, detta skadar inte pulpan inne i tanden som annars är värmekänslig. Plasmaljuset är också helt fritt från cancerframkallande UV-strålar och skadliga våglängder. Vi är måna om dig som kund och en behandling med BrilliantSmile ska ge dig ett bra resultat – både snabbt och säkert! 

VARFÖR SKA MAN GENOMFÖRA EN TANDLÄKARUNDERSÖKNING INFÖR EN TANDBLEKNINGSBEHANDLING?

En tandläkare ska fastställa att man är en lämplig kandidat för tandblekning innan man bokar in en behandling. Skulle man ha hål eller sprickor i tänderna finns risk för obehag ifall tandblekningsgelen skulle tränga in i dessa. Det är inte farligt eller sannolikt att det skulle hända då man sällan har hål på framsidan tänderna, men det är bäst att vara på den säkra sidan. Det är även viktigt att ta bort tandsten innan behandlingen för att få bästa möjliga resultat, då tandblekningsgelen inte tränger genom tandstenen.

FÅR MAN MYCKET ILNINGAR VID TANDBLEKNING?

Den vanligaste biverkningen vid tandblekning är ilningar och känslighet i tänderna. Detta är inte farligt men kan vara obehagligt. Med BrilliantSmiles produkter är biverkningar mindre vanliga. Detta beror på att BrilliantSmiles tandblekningsgeler är pH-neutrala inte fräter på emaljen. Gelerna har en hög vattenhalt och innehåller dessutom ämnen som stärker och reparerar skador på tändernas emalj, vilket i slutändan ger friskare och starkare tänder. Man kan känna lätta ilningar under eller precis efter behandlingen, men dessa försvinner inom det närmaste dygnet.

VILKA RESULTAT KAN GARANTERAS?

En blekningsbehandling med BrilliantSmile metoden gör att tänderna blir i genomsnitt sju nyanser vitare. Resultatet är dock individuellt och beror på typen och graden av missfärgning. För att få en rättvis bedömning kan du boka tid för en konsultation hos oss.

KAN JAG BLEKA TÄNDERNA OM JAG ÄR GRAVID ELLER AMMAR?

Det finns inga studier som påvisar att det är farligt för barnet eller mamman med någon form av tandblekning. Varför har då de flesta (inkl. BrilliantSmile) graviditet och amning som en kontraindikation? Svaret är enkelt! Då det inte finns några studier som påvisar att barnet eller mamman inte påverkas av tandblekningen, är en chansning som kan påverka ett ofött barns hela framtida liv, inte värt att experimentera med. Avvakta därför med tandblekningen tills dess att ni har slutat amma. Däremot går det alldeles utmärkt att använda samtliga av våra munvårdsprodukter medan du är gravid eller ammar.

KAN JAG BLEKA MINA TÄNDER OM JAG HAR EN PORSLINSFASAD ELLER FYLLNING?

Ja, man kan bleka tänderna när man har fyllningar. Fyllningen består av oorganiskt compositmaterial och påverkas inte av tandblekningen. Tänk på att fyllningen inte påverkas färgmässigt av tandblekningen och kan därför framträda som gulare när resten av tanden bleks. Ytliga organiska missfärgningar som fastnat på en fyllning kan blekas bort under en tandblekning vilket medför att en fyllning också kan bli något ljusare efter en blekning. Räkna ändå för säkerhets skull med att ni eventuellt kommer att få byta t.ex. en väldigt synlig fyllning på en framtand.

HUR LÅNG TID TAR DET INNAN MINA TÄNDER BLIR MISSFÄRGADE IGEN?

Hur lång tid det tar för dina tänder att bli missfärgade igen beror på dina levnads- och kostvanor. Vanligast är att man vill göra om behandlingen efter tre till fem år.

TAR TANDBLEKNING LÅNG TID?

Hur lång tid det tar att uppnå önskat resultat beror på vilka förutsättningar du har samt vilken behandlingsmetod du väljer. Vid hemblekning i skena är det vanligast att man bleker tänderna i 7 dagar, om behandlingen sker under dagtid eller nattetid avgörs vid din konsultation. Vid en klinikblekning får man ett betydligt snabbare resultat. Detta beror delvis på att man ofta använder starkare preparat men också eftersom en klinikblekning innebär att man ljusbehandlar tänderna i tre omgångar. Lampan påskyndar blekningsprocessen eftersom gelen oxiderar snabbare. Jämfört med äldre och mer invecklade metoder med halogenlampor och dylikt är tandblekning med LED-Plasmaljusteknologi mycket bekvämt och ger fantastiska resultat. Räkna med att en klinikblekning inklusive för- och efterkonsultation tar 1,5-2 timmar.